Kompressionsklasser för Stödstrumpor:

En Guide till Bättre Benhälsa

Om du någonsin har funderat över vad mmHg betyder när det kommer till stödstrumpor och kompression, så har du kommit till rätt plats. I den här guiden kommer vi att utforska kompressionsklasser och vad de betyder för dina ben och din hälsa.

Vad är mmHg?

Först och främst, låt oss klargöra vad mmHg egentligen är. mmHg är en förkortning som står för millimeter kvicksilver. Detta begrepp har sina rötter i barometern, där det användes för att mäta hur mycket kvicksilvret steg vid olika atmosfäriska tryck. När det gäller stödstrumpor är mmHg det uttryck som används för att mäta och beskriva kompressionen som strumpan ger. Så, ju högre mmHg, desto högre kompression.

12-14 mmHg - Låg Kompressionsklass

Om du inte behöver ett mycket högt tryck i dina stödstrumpor är kompressionsklassen 12-14 mmHg perfekt för dig. Denna låga kompression är idealisk för dem som inte har avancerade behov av kompression, men ändå vill dra nytta av dess fördelar. Dessa strumpor kan också användas som resestödstrumpor, ofta kallade flygstödstrumpor, för att förhindra svullnad och trötthet i benen under långa resor.

15-22 mmHg - Kompressionsklass 1 (Medium)

Kompressionsklass 1, med en kompression på 15-22 mmHg, är den mest vanliga kompressionsklassen för stödstrumpor. Dessa strumpor är utformade för att förbättra blodcirkulationen i benen och är särskilt effektiva vid de första tecknen på kroniskt nedsatt blodcirkulation. De hjälper också till att minska svullnad i benen och kan vara till stor hjälp för dem som upplever trötthet och svullnad eller har börjande åderbråck.

Dessa stödstrumpor är också en utmärkt följeslagare för gravida kvinnor. Under graviditeten är det vanligt med vätskeansamling i benen, och kompressionsklass 1-strumpor kan vara en effektiv lösning för att minska besväret. Om du behöver extra stöd för din växande mage, kan du även överväga att använda stödstrumpbyxor för gravida för ökad stabilitet.

23-32 mmHg - Kompressionsklass 2 (Hög)

För dem med mer avancerade behov när det gäller kompression är kompressionsklass 2 med en kompression på 23-32 mmHg ett utmärkt val. Denna höga kompression är särskilt effektiv när den utövas vid vristen och kan vara till stor hjälp vid svåra åderbråck, svullna ben, svullnad efter blodpropp, läkning av mindre sår och vid venösa komplikationer under graviditet.

Det är viktigt att förstå vilken kompressionsklass som bäst passar dina individuella behov. Om du är osäker på vilken kompression du behöver, rekommenderar vi att du rådgör med en medicinsk professionell för att få rätt vägledning.

I sammanfattning, kompressionsklasserna för stödstrumpor spelar en avgörande roll när det gäller att främja bättre blodcirkulation och lindra benproblem. Oavsett om du behöver en låg, medium eller hög kompression, finns det stödstrumpor som kan hjälpa dig att må bättre och förebygga benrelaterade problem. Utforska dina alternativ och välj rätt kompressionsklass för att stödja din benhälsa på bästa möjliga sätt.

© Copyright 2011-2023 Panatta Of Sweden AB OrgNr: 556961-5809