Stödstrumpor

Stödstrumpor är ett effektivt och enkelt sätt att ge avlastning för trötta ben/fötter, minska svullnad och att förebygga åderbråck. De hjälper till mot svullna ben genom att transportera bort vätskan som uppkommit - genom att öka blodcirkulationen. Utöver att stödstrumpor hjälper mot svullnad, hjälper de även att minska och lindra besvär vid åderbråck, att minska den tunga känslan i benen vid stillasittande arbete och i högre kompression även minska risk för blodpropp vid exempelvis stillasittande på flygresor.

Stödstrumpor är strumpor som ger stöd för benen via tryck. Kompressionen finns i olika klasser och förklarar hur mycket tryck det är i stödstrumpan. Trycket anges i mmHg som står för millimeterkvicksilver då det ursprungligen mätte hur mycket kvicksilvret steg i barometer steg vid olika tryck – detta hjälper dig att veta hur mycket tryck / kompression en stödstrumpa har. Ju högre mmHg desto högre kompression har stödstrumporna.

Mönstrade och färgglada stödstrumpor

Vi har ett stort utbud av både enfärgade, neutrala (ex. svarta, vita), färgglada & mönstrade stödstrumpor.

Vilket kompressionstryck som passar bäst

  • Kompressionsklass låg - ligger på 12-14 mmHg och passar väldigt bra som flygstrumpor, där man får lite stöd för benen under flygresan.
  • Kompressionsklass 1 - är på 15-22 mmHg och är den vanligaste och används med fördel vid första tecken på nedsatt blodcirkulation, trötthetssymptom och svullnad i benen. De går även att använda vid begynnande/mindre åderbråck. Dessa hjälper till att förbättra blodcirkulationen I benen och på så sätt minskas vätskeansamling i benen.
  • Kompressionsklass 2 - är på 23-32 mmHg och ger ett effektivt tryck vid vristen. Denna lämpar sig bra vid svåra åderbråck, svullnad efter blodpropp, svullna ben generellt, vid venösa komplikationer under graviditet, osv.

Storlek & mått på dina stödstrumpor

Förr i tiden fick man måttbeställa stödstrumpor, detta slipper du idag då det istället finns ett stort utbud på stödstrumpor som passar alla – både i olika färger/motiv och i olika storlekar. När du beställer ett par stödstrumpor så utgår du ifrån din fot storlek. Har du svullnader i benet, mäter du även runt det. Du kan få hjälp med vilken storlek du ska välja genom att läsa vår storleksguide för stödstrumpor.

Kompressionsstrumpor?

Stödstrumpor kallas även för kompressionsstrumpor, och är samma strumpa. Däremot så är det skillnad på så kallade medicinska kompressionsstrumpor och stödstrumpor. Stödstrumpor kan du välja ut och använda själv i förebyggande och avlastande syften. Medicinska stödstrumpor däremot är en strumpa som ordineras av läkare.

Träna i Kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor omnämns när det talas om stödstrumpor i samband med träning. Kompressionsstrumpor, är som nämnt, detsamma som stödstrumpor, med ett annat namn. När man använder dessa strumpor när man tränar hjälper dessa till med återhämtningen efter träningen och gör att benen blir piggare fortare – därav smeknamnet återhämtningsstrumpa.

Stödstrumpor under graviditeten

Stödstrumpor är bekvämt och avlastande under en graviditet och hjälper till att hålla borta svullnader från benen. När magen börjar växa kan man övergå till stödstrumpbyxor för gravida som vi också har hos oss. Stödstrumpbyxor hjälper till att stödja magen och hjälper ända ut till graviditetens slutskede. Börja gärna tidigt i graviditeten med dessa för att maximera den välgörande effekten.

Förebygga åderbråck

Har man åderbråck kan man förhindra att man får mer utav dessa och även lindra det onda från detta genom ett par stödstrumpor. Däremot kan man inte via stödstrumpor göra att åderbråcken går tillbaka – bara förhindra uppkomsten av fler. Därför är det bra att börja använda dessa så tidigt som möjligt vid tecken på åderbråck, exempelvis i början av en graviditet för att förebygga uppkomsten av eventuellt åderbråck.

Finns i olika material

Stödstrumpor finns i olika material, det vanligaste är stödstrumpor av bomull och är ett bekvämt material. Det finns även bambu stödstrumpor - ett spännande och nytt slags material. Förutom att bambu är ett naturmaterial så balanserar den även temperaturer – när dina fötter är varma blir de kallare och när dina fötter är kalla blir de varmare. De hjälper även till att transportera bort fotsvett och minskar doften från detta. Stödstrumpor finns även i nylon, som är lite tunnare stödstrumpor och förekommer mest i stödstrumpbyxor. Är du lite frusen har vi även stödstrumpor i ull.

© Copyright 2011-2024 Panatta Of Sweden AB OrgNr: 556961-5809